Γίνεται φόρτωση..

Ιστορία του Cappuccino

Ιστορία του Cappuccino: Από πού προέρχεται αυτό το όνομα;

Όταν ψάχνεται σε ένα ιταλο-ελληνικό λεξικό προσπαθώντας να απομνημονεύσετε  βασικές λέξεις της ιταλικής γλώσσας, πριν τις διακοπές σας στην Ιταλία, υπάρχουν μερικές λέξεις που αμέσως τις ξεχωρίζετε ως γνώριμες. Λέξεις όπως “spaghetti” και “ravioli”σας είναι γνωστές, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ιταλικά γεύματα γνωστά σε όλο τον κόσμο. Και όταν συναντάτε τη λέξη "καπουτσίνο" σε ένα μενού, σίγουρα θα αναστενάξετε από ανακούφιση γιατί ξέρετε ακριβώς τι είναι.

Γνωρίζετε όμως από πού προέρχεται η λέξη "καπουτσίνο";

Για τους περισσότερους ανθρώπους – Ιταλούς και άλλους - η λέξη "καπουτσίνο" αναφέρεται πρώτα απ 'όλα σε αυτό που είναι ίσως το πιο δημοφιλές,  τον γνωστό ιταλικό καφέ. Αλλά η λέξη "καπουτσίνο"  είναι πολύ παλαιότερη και η προέλευσή της είναι εντελώς άσχετη από την ορολογία των τροφίμων. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα από αυτά, προκειμένου να απολαύσετε τον καπουτσίνο σας ενώ βρίσκεστε στην Ιταλία, αλλά είναι μία διασκεδαστική ιστορία που μπορείτε να αφηγείστε όταν επιδεικνύετε της φωτογραφίες από το ταξίδι σας!

Η αρχή από τη Θρησκεία;

Η λέξη "Cappuccino» στα ιταλικά, σημαίνει «κουκούλα» και η κατάληξη "-ino" μετατρέπει τη λέξη σε "υποκοριστικό". Με άλλα λόγια, αντί να σημαίνει «κουκούλα», «καπουτσίνο» σημαίνει «μικρή κουκούλα".

Λόγω αυτής της μικρής κουκούλας που φορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα Φραγκισκανών μοναχών, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, τους δόθηκε το παρατσούκλι «Καπουτσίνων μοναχών», ή στα ιταλικά "Cappuccini".  Αυτοί είναι οι ίδιοι μοναχοί της φημισμένης Κρύπτης Καπουτσίνων στη Ρώμη.

Ή μήπως από έναν όμορφο πίθηκο;

Ίσως έχετε ακούσει για το είδος του καπουτσίνο πιθήκου και να σκεφτήκατε ότι  το όνομά τους μοιάζει με το όνομα του αγαπημένου ροφήματός σας.

Λοιπόν, οι αυτοί πίθηκοι πρέπει να ευχαριστήσουν τους μοναχούς για το όνομά τους, ακριβώς όπως και το γνωστό μας ρόφημα. .

Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι πίθηκοι ονομάστηκαν  "Καπουτσίνοι» από τους μοναχούς, διότι το χρώμα τους έμοιαζε αμυδρά με τις κουκούλες που φορούσαν οι Καπουτσίνοι μοναχοί.

Ιστορία ή μυστήριο;

Το γνωστό ρόφημα, που είναι το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν ακούν τη λέξη "καπουτσίνο", χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά το όνομα του δεν συνδέθηκε με το ρόφημα που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα, μέχρι λίγο πριν από 1950.

Η πιο δημοφιλής ιστορία είναι ότι κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να ονομάσει το ρόφημα «καπουτσίνο» επειδή το χρώμα του αφρού που αναμειγνύεται με τον καφέ έμοιαζε με το ανοιχτό καφέ χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων μοναχών, αλλά κάποιοι εικάζουν ότι αυτό είναι αστικός μύθος.

Μια ιστορία που είναι ευρέως γνωστή ως μύθος - αλλά ειπώθηκε και συνεχίζει να εξιστορείται με τα ίδια ακριβώς λόγια  - είναι ότι το ρόφημα πήρε το όνομά του, τον 17ο αιώνα από τον Καπουτσίνο μοναχό Marco d'Aviano, που το επινόησε. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο ότι ο  d'Aviano  εφηύρε  κάποιο είδους ρόφημα καφέ και το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρόφημα που ξέρουμε τώρα ως το καπουτσίνο δεν είχε υποβληθεί μέχρι το 1901 - οπότε αν d'Aviano το επινόησε, είναι δικό του λάθος που δεν έχει καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!

Δεν είναι απογευματινό ρόφημα

Μία από τις πρώτες μικρές πληροφορίες που μαθαίνει κάνεις όταν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ιταλία – άσχετα αν επιλέξει να την αγνοήσει ή όχι – είναι ότι οι Ιταλοί δεν πίνουν ποτέ καπουτσίνο μετά από έντεκα το πρωί.

Αυτό δεν είναι αστικός μύθος, είναι λίγο – πολύ μία πραγματικότητα - αν και ο χρόνος που συνδέεται με αυτόν τον "κανόνα" είναι ευέλικτος. Οι λόγοι που κρύβονται όμως πίσω από αυτό τον «κανόνα» δεν είναι! Οι Ιταλοί είναι ιδιαίτερα προληπτικοί και μία από τις προλήψεις τους αφορά την κατανάλωση γάλακτος μετά από ένα γεύμα, καθώς θεωρούν ότι το γάλα δε βοηθά στη σωστή πέψη της τροφής. Έτσι το να πιουν έναν καπουτσίνο μετά το γεύμα, ή το δείπνο, θα ήταν απλά αδιανόητο.

Για τους Ιταλούς, το γάλα αποτελεί, στην πραγματικότητα, ένα γεύμα - αυτός είναι και  ο λόγος που το πρωί, καθ 'οδόν προς την εργασία τους, κρατούν στο χέρι ένα καπουτσίνο και δεν απαιτείται καμία άλλη τροφή για να θεωρηθεί ένα πλήρες πρωινό. (Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται με ένα μικρό γλύκισμα αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο!)

Αν πάλι θέλετε πολύ έναν καπουτσίνο μετά το γεύμα σας, μπορείτε να το ζητήσετε. Αν βρίσκεστε σε μία τουριστική περιοχή της χώρας, που είναι συνηθισμένοι να δέχονται τέτοια αιτήματα!! τότε η επιθυμία σας θα εκτελεσθεί.  Εάν όχι, τότε μη σοκαρισθείτε εάν ο σερβιτόρος αρνηθεί να σας το σερβίρει επικαλούμενος «το καλό της υγείας σας»!!

Έχει σημασία;

Κλείνοντας θα σκεφτείτε ότι τελικά δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος που πρέπει να ξέρετε τη ρίζα της λέξης «καπουτσίνο»!!  Όσοι πίνουν καπουτσίνο, ξέρουν αυτό που είναι απλά αναγκαίο! Ότι είναι ένα ρόφημα που το απολαμβάνουν!!

by Jessica

 

Σχόλια

*****

04/15/2017, 16:34

"Nutrition is a well possess of having a salutary lifestyle. You may want to be more hale and hearty, but do you grasp how to take the victory step? It isn't precisely as fastidious as www.top-suplimente.com
you may think. Play these tips because a happier and healthier life. Instead of giving up favorite dishes that aren't fine fettle, straight swap into public notice detrimental ingredients with a view more nutritive options. It's essential that you discern the nutrition of anything you eat regularly, then uncover healthier alternatives and include them into your lifestyle. Restaurants chiefly come up with this information today. Have a bite a miscellany of protein all the way through the week. Choose meats substandard in obesity, fish, and poultry without the skin. Eggs are another wonderful originator of protein. Into has shown that an egg every hour does not assume haleness negatively. Fling to from no less than identical meat-free date per week. Take seeds, peanut butter, peas, or beans instead. People scholarly in material nutrition differentiate that warmly milled grains are not healthy. The big provenance of fiber and nutrients in intact grains comes from the unprocessed aspect that leaves the husk or shuck intact. In lieu of of buying a fiber suppletion, just lunch undamaged grains. No, this is undoubtedly counter-productive."

Νέο σχόλιο

Παρακαλώ πληκτρολογήστε τους χαρακτήρες όπως τους βλέπετε στο άδειο κουτάκι αριστερά τους.